Kunst til Dronning Ingrids hage

Hagebyen Dronning Ingrids hage på Tøyen er et nytt bokonsept for personer med demens som åpnet i 2023. Omgivelsene er utformet for å skape et hjemlig miljø hvor det legges til rette for meningsfulle gjøremål. Bygningene omslutter tre indre gårdsrom kalt Bytorget, Skogshagen og Parken der beboerne kan bevege seg trygt og fritt i de omgivelsene de trives best i. Fire kunstnere har fått oppdrag om å utforme ny kunst til stedet.

Kategori
Nyhet
Publisert
Skulptur av hest, omkranset av hus. Foto.
© Siri Bjerke, "Månehesten". Foto: Trond A. Isaksen.

For personer med demens kan kunst i ulike former bidra til å gjenskape minner og innby til samtaler. Kunsten valgt til Dronning Ingrids hage skal først og fremst være til glede for beboerne. Det er lagt ekstra stor vekt på at den ikke skal skape uro eller gjøre noen i hagebyen engstelige.

Hvert av de ulike byrommene får sin egen identitet gjennom skulptur, noe som bidrar til gjenkjennelighet og trygghet.

Om kunstnerne og verkene

Sigrid Espeliens materiale er keramikk og til sitt kunstverk Overgang har hun brukt blåleire fra Oslo, som er sponset av Feiring Bruk AS. 

Den terrakottafargede kunsten i tre deler er montert i veggen langs et utendørs trappeløp. De kan betraktes etter hvert som man beveger seg opp trappen og innbyr kanskje til berøring, med undertitlene Underjordisk, Halvmåne og Soloppgang/solnedgang. Dette er kunstnerens første kunstverk i det offentlige rom.

Keramiske halvsirkler integrert i en murvegg. Foto.
© Sigrid Espelien, "Overgang". Foto: Trond A. Isaksen.

Siri Bjerkes skulptur på Bytorget heter Månehesten og er laget i en stein med fint fargespill som heter anortositt. Det er en steinsort som finnes bare få steder i Norge og på månen! Barna som besøker landsbyen kan både klappe og klatre på hesten, som er en av mange som den erfarne billedhoggeren har laget, men ingen er like.

Skulptur av hest, omkranset av hus. Foto.
© Siri Bjerke, "Månehesten". Foto: Trond A. Isaksen.

Barbro Raen Thomassen har levert to granittskulpturer til Parken, foran det bevarte lille sveitserhuset kalt Drengestua. Skulpturene er blomsterfrø i storformat, av Prestekrage og Forglemmegei. Begge er blomster som regnes blant våre mest folkekjære planter og derfor er skulpturene egnet til å skape gjenkjennelighet og sommerlig glede. Frø og flora er noe av det denne veletablerte kunstneren gjerne inspireres av til sine verk.

© Barbro Raen Thomassen, "Prestekrage-frø". Foto: Trond A. Isaksen.
© Barbro Raen Thomassen, "Prestekrage-frø". Foto: Trond A. Isaksen.
© Barbro Raen Thomassen, "Forglemmegei-frø". Foto: Trond A. Isaksen.

Pål Ånen Vigelands er kjent for sine metallskulpturer og hans fargerike verk i Kultursalen har tittelen BE-KLEMT. Grunnen til det bli klarere når man tar den nærmere i øyensyn: En mengde kaffekapsler i ulike farger er klemt sammen og utgjør et kuleformet objekt. Det humoristiske ordspillet og det spesielle materialet er egnet til å glede både beboere og besøkende.

© Pål Vigeland, "BE-KLEMT". Foto: Trond A. Isaksen.
© Pål Vigeland, "BE-KLEMT". Foto: Trond A. Isaksen.
© Pål Vigeland, "BE-KLEMT". Foto: Trond A. Isaksen.
© Pål Vigeland, "BE-KLEMT". Foto: Trond A. Isaksen.

I tillegg til de nye kunstverkene, er det også utplassert andre verk fra kunstsamlingen i landsbyen.

Les mer om prosjektet (Lenke)