Boklansering: En annen grammatikk for Oslo - Kaffekjelen og andre historier

«En annen grammatikk for Oslo» handler om å synliggjøre Oslos mange, ofte skjulte, historier.

Gjennom kreative workshops, tegning, stensiltrykk og debatter har de brasilianske kunstnerne Mônica Nador og Bruno Oliveira samlet historier fra Oslo. Som del av prosjektet ble det holdt et femtitalls workshops rundt omkring i Oslo i 2019, samt flere digitale tegnekurs i 2020 der kunstnerne var med direkte fra Brasil over nett.

16. september 2022 lanseres boken «En annen grammatikk for Oslo - Kaffekjelen og andre historier» av Mônica Nador og Bruno Oliveira, som oppsummerer kunstprosjektet.

Kategori
Nyhet
Publisert
Sist oppdatert: 
En oppslått bok og bøker stablet oppå hverandre. Fotografi.
En annen grammatikk for Oslo.

Tekst: Andre Gali

"Det har forekommet diskusjoner omkring det mulig intervensjonistiske ved fellesskaps-baserte kunstprosjekter drevet av institusjoner. Måten kunstscenen nærmer seg miljøer med utfordringer på, kan være preget av ofte ubevisste – men ikke desto mindre svært ødeleggende – nedlatende forestillinger rundt kunnskap og kulturelle verdier. En utenforstående vil vanligvis trenge lang tid til å prosessere all informasjonen og etablere de nødvendige relasjonene.

For å etablere en dialog gjennom en bestemt praksis, som i ideen om diapraksis, eller for å skape meningsfylte, fellesskapsbaserte performance-rom er det svært viktig at man utvikler sin evne til å lytte. Lytte til kreftene som pulserer i lokalbefolkningens sosiale liv. Lytte til fellesskapets egen tid, rytme, relasjoner, verdier og problemer.

En annen grammatikk for Oslo er unnfanget som et lytteprosjekt. Deltakerne i prosjektet vil skape forbindelser mellom fellesområder, demokratisk tilgang til byen, kunsthåndverk og en serie med fleksibelt strukturerte eventer, og de gis muligheten til å innskrive sine egne vokabularer, syntakser og betydninger i byens kulturelle og kunstneriske landskap. Ved hjelp av sine omfattende og dypt dedikerte erfaringer med beboerne i Jardim Mariam satser Mônica Nador og Bruno O. på å fungere som forsterkere for stemmer i Oslo som lenge har forblitt uhørte."

Utdrag fra teksten “Kraften i lyttingen: diapraksis, lek og en ny grammatikk for byen” av Deise Faria Nunes, som er en av tekstene i boken.

En annen grammatikk for oslo
En annen grammatikk for Oslo.

Hvor og når

Lanseringen finner sted i lokalene til Schous bøker på Grünerløkka, Schous plass 7, inngang fra Ratkhes gate. 

Det skjer i forbindelse med Oslo Kulturnatt, fredag 16. september kl. 20. 

Kunstnerne vil delta gjennom videotelefon og presentere prosjektet på direkte overføring fra Brasil. 

En oppslått bok. Fotografi.
En annen grammatikk for oslo

Om boken

Boken er trespråklig med tekster på norsk, portugisisk og engelsk og inneholder bidrag fra Deise Faria Nunes, Daryna Gryn, Benedikte Rønsen, Bruno O. og Martin Berner Mathiesen, med forord av Ole Slyngstadli.

Boken er redigert av Martin Berner Mathiesen, André Gali og Bruno O. og gis ut av i samarbeid med Schous bøker.

Et spesielt design som harmonerer med prosjektets estetikk og idé er utformet av Bruno O. som også har skrevet et etterord.

Boken kan kjøpes på Schous bøker på Grünerløkka, Schous plass 7, inngang fra Ratkhes gate. 

Video: Mônica Nador & Bruno Oliveira: Another Grammar for Oslo (En annen grammatikk for Oslo)

En annen grammatikk ble utviklet for Oslobiennalen. Her kan du se og høre mer om workshoppene som kunstnerne gjennomførte i Oslo.

Om kunstnerne

Mônica Nador (f. 1955, Brasil) begynte som billedkunstner på 1980-tallet. 

I 2004 grunnla hun Jardim Miriam Arte Clube (JAMAC), et lokalt samfunnshus som gjennom forelesninger, workshops, aktiviteter og utstillinger arbeider for å styrke den kulturelle og politiske bevisstheten i São Paulo’s Jardim Miriam-distrikt, der Nador bor og arbeider.

Bruno Oliveira (f. 1987, Brasil) er billedkunstner og akademiker og er koordinator for Jardim Miriam Arte Clube (JAMAC) sammen med Mônica Nador og Thais Scabio. 

Oliveira har sin forskningsbakgrunn i geopolitikk, estetikk og postkolonial visuell kultur i Latin-Amerika. Han er medlem av forskningsgruppen MALOCA (for tverrfaglige studier i urbanisme og arkitektur i sør) og koordinator for kultur- og samfunnshuset Casa 1 (São Paulo, Brasil), som tilbyr husly for hjemløse LGBTQ-personer.

Om Schous bøker

SKAU består av en uavhenging bokhandel, et forlag og et kopibinderi. Schous Bøker på Grünerløkka i Oslo ble etablert i 2016 og tilbyr nye og brukte bøker samt et offentlig rom og en arena for ulike arrangementer og aktiviteter. 

Se mer på Schous bøkers nettside.