HEL/DEL i Deichman Bjørvika

Utstillingen HEL/DEL er et samarbeid mellom Oslo kommunes kunstsamling og Deichman Bjørvika.

Dette er den fjerde utstillingen i et program utarbeidet av kuratorer fra Oslo kommunes kunstsamling og Deichmans utstillingskurator Erik Kaspartu.

HEL/DEL kan oppleves i Deichman Bjørvikas fjerde etasje blant bøker om kunst, arkitektur, helse, teknologi og naturvitenskap fra 20. juni – 27. oktober 2024.

Kategori
Utstilling
Dato for arrangement
Sist oppdatert: 
Foto av en skulptur som viser et villsvinlår liggende på en hvit sokkel i gresset.
Avstøpning av låret av replika av bronseoriginal laget av Pietro Tacca (1577-1640). Villsvinet fra Firenze (u.d.). Replika innkjøpt tidlig 1900-tall. Tidligere del av verket Tverrsum (2020), Jan Freuchen, Jonas Høgli Major, Sigurd Tenningen, i forbindelse med prosjektet OSV. Oslo samlede verk. Foto: Tor Simen Ulstein

Oslos byjubileum

I 2024 er det er 400 år siden Christiania ble grunnlagt og 100 år siden hovedstaden fikk tilbake navnet Oslo. Det pågående byjubileet "Oslo 2024" er en markering av historiske hendelser som strekker lange linjer tilbake i historien. 

Typiske for jubileer er at de løfter frem og feirer en kontinuitet vi som felleskap opplever at vi er del av gjennom grunnleggingsmyter og –fortellinger, eller spesielle hendelser forbundet med personer som representerer idealer, forbilledlige holdninger, ideologier og verdensbilder. 

Kunst er ofte naturlig å vende seg mot ved slike anledninger og da gjerne i form av jubileumsverk og minnesmonumenter som føyer sammen biter av historie og fremmer en forståelse av den minneskapte historien som hel og sammenhengende, som om den var en linje fra a til å.

Delen [står] for helheten

Utstillingen HEL/DEL fremhever på sin side fragmentene og enkeltdelene som enhver helhet består av. Inspirert av det latinske uttrykket Pars pro toto – delen [står] for helheten – presenterer Oslo kommunes kunstsamling kunstverk og objekter som inspirerer til tankeleker rundt forholdet mellom helhet og del.

Dag Erik Elgin, In Order of Appearance (2019). Foto: Øystein Thorvaldsen
Eline Mugaas, Shoulder Pad (2018).
Stortåa til Stephan Sindings skulptur Merkur etter oksetyveriet (1872). Foto: Lars Fredrik Frøislie

Kunst og objekter fra samlingen

Utstillingen viser verk og deler av verk av kunstnerne Ludvig Eikaas, Dag Erik Elgin, Jone Kvie, Eline Mugaas, OSV. Oslo Samlede Verk (Jan Freuchen, Jonas Høgli Major, Sigurd Tenningen), Lars Ø. Ramberg, Signe Løvland Solberg, Willibald Storn og Øystein Wyller Odden/Gaylen Gerber.

Som en egen avdeling presenterer utstillingen en rekke objekter som ikke er kunstverk i og for seg. Dette er avstøpninger, prøvekopier, materialprøver eller tiloversblitt materiale tilhørende Oslo kommunes kunstsamling. Objektene foreller om kunstverks tilblivelse eller også om livsbetingelsene som følge av et liv ute i offentlige rom.

Vil du vite mer om kunsten og objektene? (PDF)

Se og les mer i vårt utstillingshefte

Foto av inngangsparti på en skole med et kunstverk som rekkverk.
Ludvig Eikaas, u.t. (1979). Foto: Kulturetaten.