Lambertseterportalen valgt ut til Oslo Arkitekturtriennale

Lambertseterportalen er laget av den norske kunstneren Ellinor Aurora Aasgaard og den tysk-serbiske arkitekten Veljko Markovic som del av et samarbeid mellom Unge Kunstneres Samfund (UKS) og Oslo kommunes kunstsamling. Verket ble ferdigstilt april 2022 og vil ha offisiell avduking 2. september samme år. Nylig ble det kjent at verket er valgt ut til å være del av Oslo Arkitekturtriennale i høst.

Kategori
Nyhet
Publisert
Sist oppdatert: 
En svingdør stående ute på en gressplen med gule blomster rundt. Foto.
Foto: Lill K. Stensrud

Tekst: Lill K. Stensrud

Oslo arkitekturtriennale, som åpner 21. september, vil i 2022 undersøke nabolaget som sted. Under arbeidstittelen Oppdrag nabolag - (Re)former for fellesskap skal triennalen utforske offentlige rom der lokale fellesskap oppstår, fellesskap som utgjør små og store infrastrukturer i våre liv. Et nabolag er summen av de stedene vi deler med hverandre i hverdagen, det kan være i gatene, ved busstoppet, i parkene, ved barnehagene eller ved skolene.

I et nabolag på Lambertseter i bydel Nordstrand knytter Lambertseterportalen flere lokale fellesskap. Aasgaard og Markovics interaktive verk er plassert i en akse som forbinder både skole, barnehage og fritidsklubb, og utgjør på den måten et knutepunkt mellom disse offentlige institusjonene i friluftsområdet på Lambertsetersletta.

Om verket

Lambertseterportalen er en frittstående konstruksjon som med en triangulær grunnplan resonnerer med en paviljong som bygningsform. Tradisjonelt ble paviljonger gjerne oppført i tilknytning til et rekreasjonsområde som del av en offentlig møteplass for byens borgere blant annet til forlystelse av musikk og underholdning. I likhet med en paviljong fungerer også Lambertseterportalen som et samlingsted til allemannseie, med tre roterende dører som inviterer til leken fornøyelse.

Lambertseterportalen var ett av syv vinnerforslag som etter en skissekonkurranse for kunst i offentlige rom og friområder tilknyttet barnehager ble utlyst i samarbeid mellom Oslo kommune og Unge Kunstneres Samfund (UKS). 

Verket ble ferdigstilt april 2022 og vil ha offisiell avduking 2. september.