Markering av Olav Strømmes Fra lys til mørke (1978) på Furuset T

Høsten 2023 ble Olav Strømmes veggmaleri på Furuset T-banestasjon restaurert. I samarbeid med Sporveien har vi nå gleden av å invitere til markering av dette, torsdag 4. april kl. 15:00 på Furuset T.

Kategori
Arrangement
Publisert
Person maler på et veggmaleri med teksten Furuset, innendørs på en t-baneplattform. Foto.
Oppmaling av Olav Strømme: Fra lys til mørke, 1978. © Olav Strømme / BONO. Foto: Ingvild Brekke Myklebust

T-banen som byutvikler

Oslos T-banesystem har vært en viktig sivilisasjonsbygger og generator for byutvikling. Den første T-banelinjen i øst stod ferdig i 1966, og i 1970 ble Furusetbanen åpnet. Den gang var det et kulturpolitisk ønske om at byens nye stasjoner skulle ha tilfang av kunst, og kommunen initierte derfor stasjonskonkurranser. Til utsmykning av Furuset T-bane var det kunstneren Olav Strømme som vant.

Veggmaleriet Fra lys til mørke (1978) er å regne som et hovedverk i Strømmes kunstnerskap, og ble det siste han rakk å fullføre før han døde.

Markering

Nå er verket restaurert på ny, og i den anledning inviterer Oslo kommunes kunstsamling og Sporveien til markering, hvor forfatter Erlend Grøner Krogstad vil lese utdrag fra boken T-banen. Sporene som skapte storbyen (2023) og fiolinist Isa Caroline Holmesland vil spille utdrag fra J. S. Bachs Partita No 2 i d-moll.

I tillegg blir det taler, boller, kaffe og utdeling av kunstkort.

Markeringen vil foregå på Furuset T-banestasjon, og arrangementet er gratis og åpent for alle.

Vil du vite mer om kunst på Furuset?

Tirsdag 11. juni kl. 18 arrangerer vi sammen med Oslo museum en kunst- og områdevandring på Furuset, der unike kunstverk presenteres gjennom et by- og stedsutviklingsperspektiv.

Kjenn din by-vandringen er gratis og åpen for alle, og du kan lese mer om den her.