Kunstgave avduket på Ullern

Tirsdag 10. mai 2022 ble skulpturen “Slekters gang” av Per Hurum avduket like ved St. Georgs vei 53 i Bydel Ullern, vest i Oslo. 

Skulpturen, som ble laget i 1979, var den kjente billedhoggerens siste verk, og den eneste non-figurative skulpturen han laget. 

Kategori
Nyhet
Publisert
To personer står ved siden av hverandre. I bakgrunnen er en skulptur og en liten boligblokk.
Nanina Løken og Stein Slyngstad, direktør i Kulturetaten, foran verket "Slekters gang" av Per Hurum. Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling

"Kunstverket er tenkt som et symbol på livsløpet"

Verket ble gitt i gave av kunstnerens datter, Nanina Løken. Tilstede på markeringen var også Hurums barnebarn og Løkens datter spilte klarinett under avdukingen.

Nanina Løken, Per Hurums datter og generøs giver av skulpturen, holdt følgende tale under arrangementet:

Kjære alle sammen.

Det er en stor glede for meg at fars skulptur nå har fått denne flotte plasseringen her på kommunens område. Og her håper jeg virkelig at den vil glede mange.

Dette ble fars siste store verk, og er hans eneste non-figurative. Den har tidligere stått blant annet på Torvet i Trondheim, ved Domkirken her i Oslo, og vært utleid til Løvenskiold og utstilt på Bærums Verk. Den har også vært utstilt i Kunstnerforbundet under fars separatutstilling der i 1983, og i Sandefjords sommerutstilling på Hjertnes i 1984. Siden har den stått i parken til Norsk Billedhuggerforening på Helsfyr.

Kunstverket er tenkt som et symbol på livsløpet. Han som alltid var så opptatt av bevegelse i formen, hadde her funnet et urfenomen fra verdensrommet. Med denne skulpturen ville han beskrive to bevegelser innenfor samme bundne form; de unge krefters higen mot stadig høyere mål, mens forrige generasjons krefter avtar og synker ned. Aller øverst stiger det opp en ny begynnelse, en ny generasjon med friske krefter og nye muligheter. Far kalte skulpturen Slekters Gang, en linje fra salmen Deilig er Jorden, som han var meget glad i.

Først og fremst vil jeg takke Kulturetaten ved Oslo Kommune som har akseptert gaven, og stilt grunnen til disposisjon. Dernest dette Sameiet i St. Georgs vei ved formannen Bjørn Storm Halvorsen som har også bidratt økonomisk til oppsettingen. Også bydel Ullern fortjener stor takk for sin støtte. Jeg er meget takknemlig for at kunstverket nå vil inngå i Oslo kommunes kunstsamling og at Ingrid og Elisabeth vil passe på den.

Tilslutt vil jeg takke alle for at dere ville komme og være tilstede ved denne seremonien, som for min mann og meg er et meget stort øyeblikk.

Nanina Løken holder tale. Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling
Foto: Andre Gali / Oslo Kommunes Kunstsamling

"... møter små og store på deres vei"

Stein Slyngstad, direktør i Kulturetaten, tok imot skulpturen på vegne av Oslo kommune og holdt denne talen:

I mai 2021 fikk Kulturetaten en henvendelse fra Bydel Ullern og borettslaget St. Georgs vei 43 – 63 med tilbud om gave i form av skulpturen Slekters gang utført av billedhoggeren Per Hurum. Skulpturen er utplassert her foran borettslaget i et naturområde som eies av Oslo kommune. Giver av skulpturen er Nanina Løken som bor her i St. Georgs vei og som er datter av kunstnerparet Per Hurum og Asbjørg Borgfeldt, begge kjente billedhoggere og som er representert i Oslo kommunes kunstsamling med flere verk rundt omkring i byen. Her kan nevnes blant annet at Asbjørg Borgfelt laget Oksefontenen på Torshov og Per Hurum laget fonteneskulpturene foran Oslo rådhus.

Skulpturen Slekters gang er som dere ser utført i bronse og er Per Hurums eneste nonfigurative verk. Den er laget i 1979, og det siste verket han laget.

Gavesaken ble behandlet i Oslo kommunes kunstordnings innkjøpskomite 24.06.2022. Komiteen anbefalte enstemmig at gaven mottas med takk.

På vegne av Byrådet vedtok kulturbyråd Omar Samy Gamal å motta gaven 7.02.22.

Dette er vi i Kulturetaten svært glade for – verket er et flott tilskudd til samlingen og kaster nytt lys over kunstnerens virke. Skulpturens spiralform er dynamisk og gir oss et inntrykk av bevegelse, den møter små og store på deres vei. Vi håper skulpturen vil bli til glede for beboerne og andre besøkende i bydelen.

Skulpturen avdukes av Elisabeth og Ingrid. Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling
Stein Slyngstad holder tale. Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling
Nanina Løken med mann og barn. Foto: André Gali / Oslo kommunes kunstsamling

Om kunstneren

Per Hurum (1910-1989) er blant annet kjent for skulpturen av Christian Krogh (1960), som han laget sammen med sin kone Asbjørg Borgfeldt og som står utenfor Stortinget i Oslo, samt bronseskulpturen Mor og Barn (1942-44) som er del av skulpturparken utenfor Rådhuset i Oslo. Ellers har han gjort seg bemerket med skulpturer av foler og danserinner. I Oslo kommunes kunstsamling finnes foruten Krogh og Mor og Barn, skulpturen Liggende foleunge fra 1946, som befinner seg i Torshovparken.

Hurum utdannet seg ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (1929–30), Ateneum i Helsinki (1930-31), og Kunstakademiet (1931–33). På Kunstakademiet studerte han blant annet under Halfdan Strøm og Wilhelm Rasmussen. I 1937 dro han på studietur til Paris og ble inspirert av franske billedhoggere som Aristide Maillol og Charles Despiau.