Oppdag kunsten i og rundt Deichman Bjørvika
Visste du at mange av kunstverkene som står i og utenfor Oslos hovedbibliotek tilhører Oslo kommunes kunstsamling? I sommer kan du bli enda bedre kjent med kunsten i Deichman Bjørvika, både på egenhånd og på omvisninger.
- Kategori
- Nyhet
- Publisert

Monumental inngang
På vei til hovedinngangen møter du den sju meter høye Skapning fra Iddefjord ved vannspeilet på Anne-Cath Vestlys plass.


Skulpturen er utformet fra blokker av grå Iddefjordgranitt, og er en heder til Norges lange historie med stein- og industriarbeid.
Folkets bibliotek
I første etasje ønskes du velkommen av to av de mange bystene som viser til bibliotekets litterære kjernevirksomhet.

I 1780 testamenterte Carl Deichman (til høyre) boksamlingen sin til Christiania by. Han ønsket at byens innbyggere endelig skulle få sitt første offentlige bibliotek. Og i 1785 åpnet Det Deichmanske Bibliothek dørene.
Over hundre år senere gjorde Haakon Nyhuus (til venstre) biblioteket til Norges første folkebibliotek. Han var biblioteksjef fra 1898 til han døde i 1913.
67 kunstverk fra samlingen
I sommer befinner det seg hele 67 kunstverk fra Oslo kommunes kunstsamling i biblioteket.
Rundt i de seks etasjene kan du se kunst på veggene, i taket og blant bøkene i bibliotekets lesesaler, avdelinger, møterom og kontorer.




Det meste av kunsten er permanente verk som fulgte med i flyttingen fra det gamle biblioteket til det nye i Bjørvika.
Kunstsamlingens eldste verk
Maleriet Biskopinnvielse, som i dag henger i femte etasje, var del av Carl Deichmans testament til Christiania by, og er det eldste verket i Oslo kommunes kunstsamling.

Maleriet er udatert, men kan ut ifra stilistiske kriterier og konserveringsfaglige undersøkelser tidfestes til første halvdel av 1500-tallet.
Møteplass for kunnskap og informasjon
Et av de nyere kunstverkene, spesielt utviklet for bygningen som åpnet i 2020, er Lars Ø. Rambergs Brainstorm i første etasje.


Nettet av lysende neonrør flyter mellom himlingen og gulvet og visualiserer koblinger, mellom mennesker, mellom tanker, mellom steder og mellom kulturer, som en informasjonssky, skriver kunstneren.
Animert univers
I andre etasje kan du bli med inn i en fiktiv botanisk verden i videoinstallasjonen Talking Plants, laget av nederlandske Simone Hooymans til åpningen av biblioteket.

Lydbildet i Talking Plants er rikt og er satt sammen av tolv utvalgte nasjonale og internasjonale musikere.
Ny utstilling i sommer
I tillegg til bibliotekets permanente kunst fra kunstsamlingen og den temporære kunsten i regi av Deichmans utstillingskurator Erik Kaspartu, viser også Oslo kommunes kunstsamling verk fra samlingen i den temporære utstillingen Tidsbilder i fjerde etasje.







Kunsten i utstillingen er alle forskjellige i uttrykk, stil og format, men de deler en felles idémessig ramme; de er uttrykk for noe tidstypisk.
22. juli-markering: lydkunstverk av Alexander Rishaug
22. juli 2023 kl. 15:25 kan du oppleve Alexander Rishaugs unike lydverk Y (59° 54’ 54.76” N 10° 44’ 46.03” Ø), som tar utgangspunkt i lydopptak fra ulike rom i Høyblokka i det regjeringskvartalet i Oslo.
Visningen er gratis og starter presis kl. 15:25 i kinosalen på biblioteket. Finn ut mer om kunstverket og visningen her.
Bli bedre kjent med kunsten på omvisning
Torsdag 29. juni, 10. august og 7. september 2023 kl. 14:30 kan du bli med på gratis omvisning i biblioteket, hvor du blir bedre kjent med både de permanente og de skiftende utstillingene.