Opplev kunsten på Tøyenbadet
Om du ikke har vært på det nye Tøyenbadet enda, anbefaler vi at du tar turen i sommer. Her kan du kombinere kunstopplevelsen med en svømmetur uansett vær - utendørs eller innendørs.
På Tøyenbadet finner du et monumentalt veggarbeid av Ida Madsen Følling, flere utendørs skulpturer av Sverre Gullesen, en utendørs installasjon med lyd av Aphra Shemaz og fotokunst av Heidi Wexelsen Goksøyr.
- Kategori
- Kunstopplevelser
- Publisert

Vann som bindeledd
I år fikk Oslo et nytt bad på Tøyen, på samme tomt som det gamle Tøyenbadet. Badet skal være miljøvennlig, mer allsidig og henvende seg til hele Oslos befolkning.
Kunsten til Tøyenbadet er bevisst plassert så flest mulig vil ha glede av den, og en felles visjon har vært grunnleggende i kunstplanen.
«Vann er alfa og omega, vannet angår oss alle - fattig og rik. (...) I det nye folkebadet på Tøyen skal kunsten være en integrert del av opplevelsen, den skal spenne en bue over de besøkende. Kunsten skal frembringe perspektiver som setter oss i forbindelse med hverandre, med historien, samtid og fremtid, som minner oss på det fellesskapet vi inngår i, og hva vi står i fare for å miste om vi ikke endrer kurs. Vann binder oss mennesker sammen til alle tider.»

Om kunstnerne og kunsten
Sverre Gullesen har skapt en skulpturgruppe til uteområdet og et langstrakt skulpturelt arbeid til området ved byggets inngangsparti.
Gullesen arbeider med skulptur og relieff i betong, og har utviklet en særegen teknikk der han kombinerer støping av betong i tekstiler med bruk av ulike steinsorter og innslag av bronse.



Betong er et gjennomgående materiale i Tøyenbadets arkitektur, i samspill med glass, stål og tre. I kunsthistorisk sammenheng forbindes betong ofte med kunst integrert i arkitektur fra 1950-, 60- og 70-tallet.
Gullesen viderefører flere av teknikkene som oppsto i denne perioden, som konglomerat og naturbetong, men benytter også tekstilforskaling – en metode der betong helles i håndsydde tekstilformer. Kunstneren har lang erfaring med betong som materiale, og hans kunstneriske uttrykk refererer til modernistisk arkitektur med inspirasjon fra norske og nordiske arkitekter.



«Jeg ser på skulpturene mine som en dialog mellom skulptur, politikk og sosial praksis, der materialer kan bære både historiske og kulturelle referanser, samtidig som de skaper nye og umiddelbare opplevelser. Ved å jobbe med modernismens formspråk og eksperimentere med tekstilforskaling, ønsker jeg å skape en forbindelse mellom arkitektur og kropp, og gi betongen en ny, dynamisk rolle i rommet.»
Video: Sverre Gullesen - Strategier i Betong
Se og hør Sverre Gullesen fortelle om sitt arbeid. Videoen er laget av Dan Mariner.
Ida Madsen Følling står bak det monumentale veggarbeidet Vektløs (2024) - et 60 kvadratmeter stort verk som hovedsakelig er montert på innsiden av bygget, men som synliggjøres gjennom byggets store vindusflater. Verkets nedre del strekker seg utendørs og avsluttes på byggets fasade.
Følling arbeider med skulpturelle tegninger i stort format, der motivene kan beskrives som en slags mikrobakteriell ursuppe – «fremmede livsformer fra fjerntliggende galakser».

Hennes kunst har et eksistensielt utgangspunkt og søker å uttrykke et spenn mellom fjern fortid og fjern fremtid. Hun forsøker å gripe følelsen av evig og håndfast på samme tid, slik en evighet kan oppleves i antikkens mosaikker eller bilder fra universet.
Følling lar seg også inspirere av modernistenes idé om at form og abstraksjon kan overskride det materielle. Verkene hennes har en umiddelbar og leken kvalitet, men samtidig en underliggende styrke – noe varig og tidløst.





«Vektløs befinner seg i et assosiasjonsrom mellom badebasseng og univers, mellom badeleker og fremmede livsformer fra fjerntliggende galakser. Det peker mot en overordnet menneskelig opplevelse av badet som en urtilstand, flytende rundt i grunnelementet vann, som mikroorganismer i en ursuppe, eller merkelige livsformer på havets dyp.»
Video: Ida Madsen Følling om Vektløs (2024)
"Tittelen henspiller på det å sveve i en vektløs tilstand, i verdensrommet eller i et basseng,
og befinne seg i et flytende, assosiativt rom og utendørsdelen er tenkt som et havdyp før du beveger deg inn og opp i bassengetasjen og over vannflaten."
Aphra Shemza sitt kunstverk Ocean Rise (2024) er en installasjon med lyd
plassert i uterommet. Verket består av gjenbrukte materialer av plast fra da området var en byggeplass.



Shemza er en multidisiplinær kunstner basert i London, som utforsker teknologiens historie og dens innvirkning på samfunnet. Med et kunstnerskap som spenner over abstraksjon, interaktivitet, lys og lyd, forener Shemza tradisjonelle skulpturteknikker med moderne teknologi, og refererer til modernismen med en fornyet og fremtidsrettet optimisme.
Shemza arbeider ut i fra serier, der hver serie har sitt eget tematiske fokus og visuelle uttrykk. Via tematikk som spenner fra migrasjon til klimaendringer, utforsker Shemza globale utfordringer og fremmer en bærekraftig kunstpraksis.


Heidi Wexelsen Goksøyr står bak to store fotografier som er montert innendørs.
Fotografiene hang opprinnelig på gamle Tøyenbadet, og ble remontert på nytt i 2025.


Wexelsen Goksøyr tar oss med under vannets overflate, og inn i et stille og drømmende rom der tid, tyngde og lyd opphører. Fotografen har med kamera under vann skapt et visuelt univers preget av vektløshet, stillhet og forundring, og lar oss dykke inn i en magisk og meditativ verden.
Arbeidet under vann er krevende når det gjelder både regi og teknikk, men resultatet bærer preg av ro, lekenhet og en dyp tilstedeværelse. Opptakene ble gjort i Middelhavet i 1999 og 2001.


Som sagt - om du ikke har vært på det nye Tøyenbadet enda, anbefaler vi at du tar turen i sommer.