Åpning av ny kunst av Sayed Sattar Hasan på Furuset
Bli med når kunstner Sayed Sattar Hasan avduker ny kunst til busstoppet på Furuset – skulpturen «Bein» og benkene «Hit og Dit». Norske tradisjoner og pakistansk håndverk møtes i en spektakulær fem meter høy skulptur og to fargerike benker formet som treski - karakteristisk for Sattar, som har en egen evne til å lekent sjonglere "det norske" og flerkulturelle.
Furuset v. busstoppet Bygata øst
Onsdag 21. august / 15:00
Åpent for alle.
- Kategori
- Åpning
- Dato for arrangement

Oslo kommunes kunstsamling har gleden av å invitere til avdukning av ny kunst av Sayed Sattar Hasan på Furuset.
Skulpturen og benkene ved Bygata Øst er både lekne og tankevekkende, og markerer starten på et nytt kapittel i Furusets byutvikling. Med inspirasjon fra norsk påskefjell, pakistansk håndverk og sitt eget alter ego "Hasansen", skaper Hasan skulpturer som åpner for nye samtaler om identitet, kultur og tilhørighet.
Hasans kunstverk består av to benker formet som treski og en fem meter høy skulptur inspirert av Hasansens kjelke - et annet verk karakteristisk for Sattar.





Hasansens kjelke er et hybridobjekt der elementer fra pakistansk og norsk håndverk møtes. Kjelkens ben er hentet fra den sørasiatiske dagsengen charpai, kombinert med treski. Gjennom veving og tredreiing kobler verket sammen teknikker som finnes på tvers av kulturer. Skulpturen reiser spørsmål om arv, tilhørighet og hvordan tradisjoner kan forandres og videreføres i nye kontekster.
Verket består også av to benker, en rød og en grønn, som blir stående på hver sin side av busstoppet på Furuset. Benkene er inspirert av gamle treski med tilspissede ender som skitupper. I kontrast til eldre skimakertradisjonen, er disse benkene produsert i stål, galvaniseres og lakkeres før de får et lag med treverk på toppen. Skituppene skal peke i hver sin retning, et grep som kan tolkes som en erkjennelse av at samfunn og kultur noen ganger trekker i motsatt retning, eller leses som ren humor.




Oslo kommunes kunstsamling håper at skulpturene – med sin fargerike og overraskende form – kan bli en identitetsmarkør som vekker nysgjerrighet og speiler lokal tilhørighet med glimt i øyet.
Rosengren och Nilsson group har produsert skulpturen, mens Kaarbø Metall og Grundfeldt Møbelsnekkeri har produsert benkene.
Kunstkonsulent: Vibeke Christensen
Kunstfaglig prosjektleder: Marianne Hall / Oslo kommunes kunstsamling

