Bli kjent med kunstsamlingens praksisstudenter

I høst er vi så heldige å ha to praksisstudenter fra OsloMet i Oslo kommunes kunstsamling. Bli bedre kjent med dem og hva de jobber med hos oss!

Kategori
Intervju
Publisert
To personer sitter på en trapp. De ser mot kamera. Foto.
Studentene Mathias Tråstadkjølen Neby (t.v) og Harald Body fra OsloMet er i praksis hos Oslo kommunes kunstsamling. Foto: Ingvild Brekke Myklebust.

Tekst: Marit Gjermundrød

Mathias Tråstadkjølen Neby og Harald Body går siste året på Bachelor i Kunst og design ved OsloMet. Nå skal de være hos oss i ti uker, og har allerede blitt en del av større kunstprosjekter. Og ikke minst har de lært mye om kunsten ute i Oslo, noe som har fylt bybildet deres med nye historier og sammenhenger.

– Hei Mathias og Harald! Fortell! Hva studerer dere og hvorfor?

– Studieretningen vår er kunst og formidling – et studium som favner bredt innen faget. Nettopp det at det byr på mye praktisk arbeid, gjorde at jeg søkte meg inn, sier Mathias.

– For meg handlet det mest om at jeg hadde lyst til å gjøre noe kreativt, forteller Harald, som i likhet med Mathias gikk Kunst, design og arkitektur på videregående skole. De to studentene trives godt med å jobbe med egne, skapende prosjekter.

Innsikt i kunst i offentlig rom

– Vi er så glade for å ha dere med på laget i høst! Hvorfor valgte dere å ha praksis hos oss i kunstsamlingen?

– Når jeg er ferdig med å studere har jeg lyst til å jobbe med mye av det samme som gjøres her, slik som formidling, kunstprosjekter og administrativt arbeid. Så dette er veldig nyttig erfaring for meg. I tillegg synes jeg det er interessant å se hvilken kunst som finnes i samlingen og hvordan kunstverkene kan aktualiseres, sier Mathias.

Harald synes det er spennende å få innsikt i hvorfor kunsten er plassert der den er i det offentlige og hvilken stedsspesifikk betydning den da får:

– … og generelt lære om kunst i offentlig rom, noe vi også skal ha mer om på studiet etter praksisperioden er ferdig.

Harald og Mathias i Oslos nye skulpturpark - Klosterenga park - i Gamlebyen. Foto: Ingvild Brekke Myklebust.

«Oi! Dette er en ordentlig jobb!»

– Dere har bare vært hos oss i et par uker, men har allerede hatt ulike arbeidsoppgaver. Hva har dere jobbet med så langt?

– Vi har laget et utkast til en kunstvandring knyttet til Oslos byjubileum neste år, hvor vi først har blitt kjent med samlingen, sett på hvor verk er plassert i byen og så laget et forslag basert på dette, forteller Harald.

Mathias fortsetter:

– Det var utfordrende fordi det er så mye å velge mellom! Så det gjaldt å finne en god sammenheng. Forslaget vårt ble en eventyrvandring i sentrum, hvor vi knyttet sammen skulpturer med eventyrlig eller mytologisk tematikk, samt med en relasjon til Oslo.

© Dyre Vaa (1903-1980), Kari Trestakk (1937) / BONO. Foto: Trond A. Isaksen.
© Gustav Vigeland (1869 - 1943), Rikard Nordraak (1842-1866), 1905. Foto: Per Berntsen.
© Dyre Vaa (1903-1980), Per Gynt knuger reinsdyret (1935) / BONO. Foto: Trond A. Isaksen.

I tillegg til dette bistår også praksisstudentene i research til kunstprosjektet på den kommende Fornebubanen. De synes det er gøy å få tilliten og få delta på mye på kort tid:

– Jeg føler vi har fått ansvar, og ble litt sånn «Oi! Dette er en ordentlig jobb!», sier Mathias smilende.

Når praksisen er overstått håper studentene å sitte igjen med ny kunnskap og relevant jobberfaring.

– Det er verdifullt å se hva som er forskjellen på studiet og arbeidslivet. På den måten lærer man hva som er lurt å ta med videre fra studiene og hva man selv må sette seg inn i, avslutter Mathias.