Sammen kan vi flytte fjell

Kan en stein som har betydd noe for et område og et nærmiljø i tusenvis av år være et kunstverk i offentlig rom? Dette er et av spørsmålene kunstner Anne-Liis Kogan stiller i det pågående prosjektet Sammen kan vi flytte fjell. I halvannet år har hun utforsket Rudshøgda og Mortensrud. Til høsten inviteres publikum med på et helt særegent møte med området, både over og under bakken.

Kategori
Ferdigstilt prosjekt
Prosjektperiode
2021-2023
Sist oppdatert: 
Person i steinkostyme foran en trapp. Foto.
Kunstner Anne-Liis Kogan på Lofsrud skole. Foto: Yamile Calderón.

Om prosjektet

Anne-Liis Kogan er en av to kunstnere som i 2021 ble invitert til å lage kunst med utgangspunkt i Rudshøgda på Mortensrud, gjennom utlysingen Et blivende sted. Utlysningen var en invitasjon til å skape i kunst som involverte lokalbefolkningen og som utforsket områdets kvaliteter, i lys av pågående stedsutvikling. Oslo Sør-satsingen og Oslo kommunes store byggeprosjekt på Mortensrud utgjør bakteppe og i tett dialog med representanter fra Bydel Søndre Nordstrand har Kogan i over et år utforsket området.

Kogan har lang erfaring med steds- og situasjonsspesifikke prosjekter der hun skaper kunst i tett samarbeid med lokale miljøer og personer. I dette prosjektet startet reisen på Rudshøgda, på bydelens nærmiljøkontor. Der kom Kogan i kontakt med Lofsrud skole, Jobbsenteret, Mangfoldshuset, Manifest Mortensrud og Sirkusskolen, for å nevne noen.

Mortensrudsteinen

På en befaring tidlig i prosjektperioden ble Kogan introdusert for "Mortensrudsteinen" - en stor kampestein som ble fraktet til Mortensrud under siste istid. I 10 000 år eller mer har steinen ligget stille på Mortensrud. For å gi plass til kommunens byggeprosjekt ble steinen sprengt.

En stein med rosa bakgrunn. Skjermbilde fra film.
Filmstill: Simon Jacobsen

For Kogan har steinen blitt et symbol for Mortensrud-området, et symbol som knytter historien og vår egen tid sammen. Kunstnerens ønsker å gi steinen identitet og mening som innbyggerne kan knytte seg til. Ved å skape felles tilknytning er målet at innbyggerne også kan knytte seg til hverandre og danne en felles visjon for Mortensruds fremtid.

Kogan vil formidle steinens funksjon på flere måter. Før den ble sprengt 3D-skannet Kogan steinen. Billedmaterialet vises nå som en videoinstallasjon i Mortensrudsenteret underetasje. Kogan har også brukt steinen som utgangspunkt for et tekstverksted for Velkomstklassen på Lofsrud skole. Den danner også utgangspunkt for en forestilling Kogan lager for og i samarbeid med Sirkusskolen på Mortensrud.

Møtet med lokale miljøer, kulturer og natur danner utgangspunktet for Sammen kan vi flytte fjell.

Kunstverket omfatter en videoinstallasjon, et tekstverksted, en forestilling i form av en underjordisk vandring fra Mortensrud til Skilpadde-parken gjennom Klemetsrudhallen, og en sirkusforestilling utviklet i samarbeid med Mortensrud Sirkusskole.

Kunstner Anne-Liis Kogan foran videoinstallasjonen på Mortensrudsenteret. Foto: Marit Gjermundrød

Forestilling

Søndag 5. november 2023 fikk publikum et helt særegent møte med Mortensrud-området, både over og under bakken, under forestillingen Sammen kan vi flytte fjell

Forestillingen ble gjennomført som en vandring fra Mortensrud T-banestasjon, inn i steingrunnen under Mortensrud torg, gjennom Klemetsrudhallen til hjertet av Mortensrud. Derfra gikk vandringen opp fra bakken til Skilpaddeparken og videre til Lofsrud skole. Oppmøte på Mortensrud T-banestasjon kl. 16.

Foto: Trond A. Isaksen
Foto: Trond A. Isaksen
Kunstner Anne Liis Kogan følger Mortensrudsteinen. Foto: Trond A. Isaksen
Foto: Trond A. Isaksen
Foto: Trond A. Isaksen
Foto: Trond A. Isaksen

Kunstneren har skapt forestillingen sammen med flere lokale aktører som Mortensrud Sirkusskole, Lofsrud Skole, musikktalentene Leander, Jonathan og Valentin Beste og den anerkjente poeten Hamza Hirsi. 

Se filmen fra forestillingen:

Video: Anne-Liis Kogan: Sammen kan vi flytte fjell (2023)

Anne-Liis Kogan: Sammen kan vi flytte fjell (2023)

Om kunstneren

Anne-Liis Kogan (f. 1984 i Estland) bor og arbeider i Oslo. Hun har en bachelorgrad fra Kunstakademiet i Bergen og en mastergrad fra Konstfack i Stockholm.

Kogan jobber med performance, lyd og relasjonell kunst. Hun jobber med å skape situasjoner i offentligheten og gjennomføre performancer med ulike deltagere. Hun har blant annet jobbet med å løfte frem bortgjemt eller utilgjengelig offentlig kunst eller historisk arv for å sette dette i en ny kontekst. Eksempelvis i filmprosjektet Kantina, Historien, Naturen, Geografien (2019) der hun undersøkte tre fresker fra 1927 på Hersleb skole i Oslo. 

Med sin praksis søker hun å skape kollektive opplevelser og situasjoner til refleksjon. Hun jobber ofte prosessbasert med deltagerne, og resultatet påvirkes dermed av hvem som deltar og hva de bidrar med. Gjennom samtaler og workshopbaserte møter utvikles prosjektet.

Kogan har deltatt på en rekke gruppeutstillinger, som Høstutstillingen og Østlandsutstillingen, og stilt ut internasjonalt og nasjonalt blant annet på Galleri BOA (Oslo), Hamar Performancefestival og Tenthaus (Oslo). I forbindelse med Estlands 100-årsjubileum fremførte hun en performance på Valga togstasjon (Estland).

Detaljer

Prosjektdetaljer
TYPE PROSJEKT Kontekstbasert kunstprosjekt, kunst i byutvikling
KUNSTNER Anne-Liis Koogan
KUNSTFAGLIG PROSJEKTLEDER / KURATOR Mari F. Sundet, Oslo kommunes kunstsamling
KUNSUTVALG Ida Meesker Kjerkol
Katrine Klungland
Per Gunnar Eeg-Tverbakk
OMRÅDE Rudshøgda, bydel Søndre Nordstrand