Siste stasjon Mortensrud
Siste stasjon Mortensrud er et stedsspesifikt kunstprosjekt der billedkunstner Yamile Calderón i to år har fotografert et utvalg steder mellom Mortensrud og Rudshøgda. Målet har vært å utforske nabolagene og bevare dem på et bestemt tidspunkt i historien.
Prosjektet er et samarbeid med Bydel Søndre Nordstrand og Oslo Sør-satsingen, og gjennomføres i forbindelse Oslo kommunes store byggeprosjekt på Mortensrud.
- Kategori
- Pågående prosjekt
- Prosjektperiode
- 2021-2023

Om prosjektet
Gjennom utlysningen Et blivende sted - Kunst i Oslo Sør ble byens kunstnere invitert til å undersøke Rudshøgdas eksisterende kvaliteter og gjennom et kunstprosjekt bidra til å bevare og foredle disse kvalitetene parallelt med andre pågående prosesser i området. Yamile Calderón og Anne-Liis Kogan ble valgt ut blant 20 søkere.
Calderón har nærmet seg områdene mellom Mortensrud og Rudshøgda med fotografiapparatet som verktøy. Resultatet er en omfattende fotografisk vandring fra Mortensrud stasjon og til Rudshøgda der vi presenteres for lokal arkitektur og kultur, natur og folk, og et imponerende mangfold av aktiviteter og initiativer. Siste stasjon Mortensrud setter byutviklingen i relieff og utfordrer oss til å se en ekstra gang på et sted som over de neste årene vil gjennomgå store endringer.




Utstilling og fotobok
Prosjektet vil presenteres i to deler. Første del er en utstilling på Thorleif Kleves torg der et utvalg av fotografiene presenteres. Utstillingen ble åpnet 23. september kl. 16.
Andre del er en fotobok der et omfattende utvalg presenteres som et dokument over området på dette spesifikke tidspunktet av historien. Dato for lanseringen kommer snarlig.




Om kunstneren
Yamile Calderón er en oslobasert kunstner født i Colombia. Hun har en mastergrad i visuell kunst ved Kunsthøgskolen i Bergen.
Calderón er for tiden aktuell med Oslo Stories, en stedsspesifikk videoinstallasjon og fotografi, på Carl Berner prosjektrom (27.01-17.08.2022) og avsluttet nylig utstillingen The Fictional City på Galleri BO (Billedkunstnerne i Oslo).
Hun har publisert fotobøkene “Narcos & Homes” (2020) og “From His Point of View I am an A4 Person” (2009). Førstnevnte bok dokumenterer eiendommene til ulike colombianske narkobaroner konfiskert av myndighetene.
I de siste årene hun har vært interessert i byer som tematikk, og hun har dokumentert byer som Hongkong, Tokyo og Berlin. Hun har også fotografert Oslo, som nå er hennes hjemby. Fra et subjektivt perspektiv jobber Calderón med dokumentarsjangeren der hun oppsøker forskjellige fortolkninger av virkelighet sett gjennom narrative og visuelle utforskninger.
Calderón velger å dokumentere moderne metropoler med svart/hvitt film og analogt kamerautstyr. Dette skaper en motsetning mellom den avbildede moderne samtiden, og den gamle teknologiens estetikk. Slik synes tiden å forskyves, og spørsmål om persepsjon og fotografiets representasjon av virkeligheten blir utspilt i gallerirommet.
Calderón har deltatt i ulike kollektive utstillinger og har presentert arbeidet sitt internasjonalt i Pingyao, Hong Kong, Helsinki, København, Kiel og New York. I Oslo har arbeidet hennes blitt presentert på Oslo Kunstforening, Kunstnernes Hus, Noplace, Fotogalleriet, Galleri BO og Galleri Brandstrup.
Detaljer
TYPE PROSJEKT: | Kontekstbasert kunstprosjekt, kunst i byutvikling |
---|---|
KUNSTNER: | Yamile Calderón |
KUNSTFAGLIG PROSJEKTLEDER/KURATOR: | Mari F. Sundet |
MEDLEMMER I KUNSTUTVALGET: | Ida Meesker Kjerkol, Katrine Klungland, Per Gunnar Eeg-Tverrbak |
BYOMRÅDE: | Rudshøgda, Bydel Søndre Nordstrand |