Avduking av kunstverkene på Langøyene

Lørdag 17. juni 2023 kl. 13.00 avduker vi tre nye kunstverk som er laget til Langøyene i Oslofjorden. Kunstverkene er plassert i en akse som publikum vil oppleve når de beveger seg rundt på øya.

Kategori
Arrangement
Publisert
Person står blant en skulpturgruppe. Skulpturene er spirelignende former som strekker seg fra bakken og opp mot himmelen. Foto.
Kunstner Mattias Härenstam i gang med å montere skulpturgruppen sin "Alt som før var dødt". Foto: Ingvild Brekke Myklebust

Pakk med deg badetøy og piknik og ta byfergen ut til Langøyene (se rutetider) for en fin sommerdag og avduking av kunst i Oslofjorden.

Om kunstverkene

Blant et stort antall søkere til prekvalifisering og påfølgende konkurranse, falt valget på Mattias Härenstams skulpturgruppe. Det ble også gitt to direkteoppdrag til kunstnerne Maria Sundby og Andrea Scholze.

Mattias Härenstams "Alt som før var dødt"

Ved kaiområdet reiser Mattias Härenstams skulpturgruppe Alt som før var dødt seg og ønsker de besøkende velkommen til øya. Kunstverket kan leses som en kommentar til at Langøyene som før var en søppelplass nå har fått nytt liv.

- De spirelignende formene minner om levende planter som med full kraft skyter opp av skrotet under bakken. Ulike overflater i stålet forsterker samtidig ideen om noe som vokser opp fra skrapet og strekker seg mot lyset, sier Marianne Hall, kunstfaglig prosjektleder i Kulturetaten, Oslo kommune.

Flere personer står blant en skulpturgruppe utendørs. Foto.
Foto: Ingvild Brekke Myklebust

Verkets tittel er hentet fra den kjente svenske salmen «Den blomstertid nu kommer» som henspiller til naturens gang, der det som før var dødt, blir født på ny. Salmen er vanlig å synge på skoleavslutninger i Sverige for å feire at ferien begynner og sommeren er her.

Maria Sunbys "The Rest in Pieces"

Kunstner Maria Sundby har over en lang periode samlet mengder av «skatter» og materialer funnet i det gamle søppeldeponiet fra strandsonen på nordsiden av øya.

Maria Sundby monterer verket sitt på Langøyene. Foto: Ingvild Brekke Myklebust
Maria Sundby: The Rest in Pieces, 2023. Foto: Ingvild Brekke Myklebust

Materialet er satt sammen til installasjonen The Rest in Pieces som befinner seg nedsunket i bakken midt på øya, der veien skiller seg. For kunstneren bærer hver og en av disse bitene i porselen, glass eller keramikk på en historie. En fortelling fra en restaurant, et hotell, et hjem på østkanten eller vestkanten. Historien er i tingene, fra et fordums Oslo. Det vi etterlater oss har her blitt til kunst.

Andrea Scholzes "Familien fra havet"

Selene i bronse som skal ligge på stranden på øyas sørside er plassert i fjæra slik at høyvann og lavvann bestemmer hvor mye av selene som kommer til syne over vannet. Ved høyvann dukker den ene selen opp og ser seg omkring. Litt etter litt, ettersom vannet blir lavere følger de to andre selene etter. Ved lavvann er alle tre selene synlige.

Tre skulpturer av tre seler på en strand. Rendering.
Illustrasjon: Andrea Scholze

De tre selene er inspirert av steinkobben, en lokal selart som lever i og rundt Oslofjorden. Det er også mulig å se en ekte sel om du leter!

Kunstutvalget

Kunstutvalget har bestått av Tanja Thorjussen, kunstkonsulent, Bjørn Vadholm fra Oslo kommune Eiendoms- og Byfornyelsesetaten, Alf Haukeland, landskapsarkitekt fra Asplan Viak, Jon Karl Christiansen fra Oslo Kommune Bymiljøetaten og Marianne Hall fra Oslo kommunes kunstsamling, Kulturetaten.

Om Langøyene

Langøyene har opp gjennom årene vært brukt både som eksklusivt feriested, bosted, avfallsdeponi og rekreasjonssted. Grunnet behov for en ny søppelplass kjøpte Oslo kommune i 1902 Langøyene av Nesodden kommune for å etablere avfallsdeponi i sundet mellom Nordre- og Søndre Langøy.

Ved avslutningen i 1946 hadde øyene «vokst sammen» av avfall. Øya har i mange år vært et populært turområde, men i 2013 ble det oppdaget at miljøgifter fra det tidligere deponiet under bakken lakk ut i fjorden. I 2020 startet derfor Bymiljøetaten og Eiendoms- og Byfornyelsesetaten sikring for å hindre forurensing av Oslofjorden.

Langøyene flyfoto av øy i fjorden
Foto: Halvor Pritzlaff Njerve Oslo kommune

Fasiliteter som Ruter-kaia, toaletter, kiosk, strandvolleyballbane, gangveier og strand ble også bygd på nytt. I 2022 åpnet Langøyene igjen for publikum, og de nye kunstverkene blir selve kronen på verket.