Utlysning: Kunstprosjekt på Langøyene

Oslo kommune skal sikre det gamle avfallsdeponiet på Langøyene. I den forbindelse skal det etableres et kunstprosjekt på stedet. Langøyene er et populært rekreasjonsområde i indre Oslofjord som tilbyr gode telt- og bademuligheter en kort båttur fra Aker brygge. Det mange ikke vet er at den vakre øya tidligere fungerte som avfallsdeponi for Oslo – den gang Christiania. Christiania kjøpte Langøyene fra Nesodden kommune i 1902 og frem til 1948 var Langøyene hovedstadens søppelplass.
Kategori
Utlysning
Publisert
Sist oppdatert: 
Flyfoto av Langøyene. Foto
Langøyenes to odder er godt synlig på dette fotoet, med gressletten imellom som binder de sammen til en øy.

Prekvalifisering for kunstnere som ønsker å ta på seg oppdraget med å utforme en skulptur eller en installasjon på Langøyene

Langøyene består av to odder, Nordre- og Søndre Langøy, som er bundet sammen av en gresslette. Dette er den gamle søppelfyllingens overflate, og da avfall begynte å komme til syne på gressletta sommeren 2013, ble det påvist høy konsentrasjon av miljøgifter. For å sikre at miljøgiftene ikke renner ut i sjøen eller på annen måte skader naturen eller badegjestene, skal området nå sikres. Les mer om det omfattende arbeidet Oslo kommune gjennomfører her.

I forbindelse med dette etableres et kunstprosjekt på stedet, nærmere bestemt på kaia der rutebåten legger til. Det er nedsatt et kunstutvalg som ledes av kunstkonsulent Tanja Thorjussen:

«Vi oppfordrer unge kunstnere og kunstnere med flerkulturell og mangfoldig bakgrunn til å sende sine bidrag. Det er ikke en forutsetning at du har jobbet med store skulpturer i offentlige rom før, men du bør ha kjennskap til skulptur og å jobbe med 3dimensjonale verk og materialer.»

Utvalget ønsker også å høre fra kunstnere som har jobbet med Langøyene som tema tidligere, selv om det ikke primært er skulpturelle verk.

Budsjettet på det utlyste kunstprosjektet har en ramme på ca 1,5 mill. Kunstbudsjettet er på totalt 2,5 mill inkl. 5% BKH avgift.

Søknadsfristen er 7. desember 2020.