Selvbyggeren: Arrangementer om materialkunnskap og selvbygging

Kunstnerboligforeningen og Oslo kommunes kunstsamling presenterer en arrangementsrekke om materialkunnskap og selvbygging med utgangspunkt i den selvbygde paviljongen “Selvbyggeren” på Økern. Alle arrangementene foregår i juni 2023 og er gratis.

Kategori
Arrangement
Sist oppdatert: 
Tre foto av murbygninger satt sammen. Foto.
Foto: Wikipedia / SNL / Oslo museum

I juni inviterer vi til en rekke arrangementer som tar for seg materialkunnskap og selvbygging.

Alle arrangementene er gratis, men det er begrenset antall deltakere og du må derfor booke billett. Det er bare anledning å booke én billett per person.

Søndag 11. juni 2023 kl. 11:00: Byvandring blant jordhus i Frølichbyen

FULLBOOKET

Arkitekt og håndverker Vegard Røhme inviterer til byvandring i Frølichbyen søndag 11. juni. Oppmøte er utenfor Geita restaurant (Geitmyrsveien 57). Røhme er rådgiver i Akershus bygningsvernsenter og er en av landets ledende fagmenn på historien til jordhus i landet.

Frølichbyen er et boligstrøk på Adamstuen i Oslo. Det er et av de tidligste forsøkene på sosial boligbygging i Norge og består av 11 tomannsboliger i Anton Schjøths gate, Banksjef Frølichs gate og Geitmyrsveien, tegnet av arkitekt Georg Andreas Bull, og ble bygd av soltørkede leirblokker for å holde prisen nede. De viste seg likevel å bli så dyre at bare et fåtall vanlige arbeidsfolk hadde råd til å flytte inn. Det er likevel et nydelig lite boligstrøk i en byggemetode som vekker stor interesse i dag.

Søndag 11. juni 2023 kl. 13:00: Light Clay

FULLBOOKET

Katarine Kierulfova demonstrerer bygging av lette halm og leirevegger, Light Clay, i Selvbyggeren på Økern, Spireaveien 20, søndag 11. juni.

Om lag halvparten av verdens bygninger er laget av jord og leire, mens vi i Norge nærmest har glemt at disse materialene finnes. Katarina Kierulf har sammen med Alvar Elias Ekhougen Larsen arbeidet sammen med leirebygg under diplomoppgaven ved bergen Arkitekthøgskole, og har også mye praktisk erfaring. Nylig fikk de DOGA-merket nykommer for prosjektet Raw Earth.

Tre foto av trekonstruksjon satt sammen.
Foto: Katarina Kierulfova

Onsdag 14. juni 2023 kl. 18:00: SELVBYGGEREN presenterer Ane Hjort Guttu

Onsdag 14. juni lanseres boken Økern, august 2022 av Ane Hjort Guttu. Dette er Guttus bidrag til Selvbyggeren - et midlertidig kunstprosjekt som handler om kunstnernes mulighet til å bygge, bo og arbeide i byen.

Vi følger i kunstnerens fotspor gjennom en bydel i forandring, til et atelierfellesskap i LOG-huset hvor byvandringen fremføres som en opplesning.

Økern, august 2022 vil være til salgs under lanseringen, før byvandringen runder av med «street food» i markedshallen til Devagruppen ved det gamle Peugeot-bygget.

Les mer og book gratisbillett.

Gule blomster i veikanten. I bakgrunnen skimtes noen høyblokker. Foto.
Foto: Ane Hjort Guttu

Lørdag 17. juni 2023 kl. 13:00: Introduksjonskurs i leirepuss

FULLBOOKET

Julio Perez er arkitekt i Gaia på Nesodden og har i en årrekke arrangert kurs i pussing av vegger med leirepuss. Leirepuss er en vakker og diffusjonsåpen puss, man kan påføre selv med litt øvelse. Lørdag 17. juni gir Perez et introduksjonskurs.

Leire er et materiale som ikke forbindes med norsk byggeskikk, men ser man litt tilbake i historien, finner man mange eksempler på en jordbyggetradisjon. Stampet jord og ubrent leirestein er eksempler på teknikker som har vært i bruk i Norge. På 20-30-tallet hadde man Sem Videregående skole som underviste i bruk av leire som byggemateriale. Men etter hvert som industrialiseringen av byggenæringen skjøt fart i etterkrigstiden, måtte denne tradisjonen vike og kunnskapen gikk tapt.

Tre bilder satt sammen av leirpuss i prosess. Foto.
Foto: Julio Perez