HOW på Økern!

HOW av Mia Habib Productions er et av tre prosjekter som gjennomføres på Økern høsten 2022, og er nå under oppføring. 

Kategori
Nyhet
Publisert
Sist oppdatert: 
Foto: Mia Habib Productions/Counterfactual
Byggfagelevene som deltok på verkstedet var Abdirahman Abdullahi Ali, Staffan Johhan Hvistendahl Andersson, Dominykas Arlauskas, Hamed Bisudi, Dawid Grzesiuk, Fawzi Jarrai, Ashvin Neel Jeyananthan, Sajal Parajuli, Luan Shala og Teklit Yemane. Foto: Mia Habib productions/Counterfactual

Tekst: Mari F. Sundet

Prosjektet er todelt. Første del var en workshop med byggfagelever ble gjennomført i Kaffelageret på Filipstad i 2021 av Mia Habib i samarbeid med Namik Mackic og Eirik Nesheim (Counterfactual). 

Andre del består av en installasjon, en utstilling og en danseforestilling som gjennomføres på Økern i perioden september til oktober, i samarbeid med blant andre billedkunstner Trond Solberg og lysdesigner Ingeborg Olerud, lydkunstner Jassem Hindi, for å nevne noen.

Danseforestilling

22. - 24. september 2022 blir det danseforestilling på Økern. Arrangementet er gratis, men det er begrensede plasser.

Praktisk informasjon

  • Oppmøte på Økern T-banestasjon
  • Høy lyd, røyk og strobelys vil forekomme.
  • Ta med klær tilpasset været.
  • Varighet: ca. 1.5-2 timer.

Om forestillingen

HOW kommenterer på, mingler med og transformerer byggeplassen Økern gjennom ulike kropper og strukturer i tre og lokale materialer. 

Gjennom en vandreforestilling bestående av fem dansere, en lyskunstner og en lydkunstner, kommer publikum til å bevege seg fra byggematerialer til strukturer til byggverk på flere steder i Økern-landskapet. Et landskap de fleste bare passerer igjennom og ikke ofrer en mine.

Et av møtene publikum vil oppleve under vandreforestillingen, og som utstilling på Økern, er en fysisk installasjon utviklet med utgangspunkt i elevenes egne kropper på verkstedet på Filipstad. På verkstedet ble elevene introdusert for byggetekniske, arkitektoniske og koreografiske strategier, og hvordan disse kan brukes i en refleksjon om byutvikling og fellesskapsbygging. 

Denne prosessen pekte også på linjene mellom byutviklingsprosessen av Økern og Hovinbyen, og Filipstad og Fjordbyen. 

Danseforestillingen skjer på Økern 22-24. september. Foto: Counterfactual/Mia Habib Productions

Under vandringen får også publikum oppleve arbeider av Trond Solberg i feltet innovativ trearkitektur hvor han prøver ut form og sammenføyningsteknikker med bruk av massivt tre som går i møte med eksisterende bygningsmasse på Økern.

På ruten tar scenekunstnerne i bruk lokale byggematerialer og annet som er å finne i området. I tillegg får publikum se en fotoutstilling av elevenes prosess.

HOW skaper et rom hvor en koreografisk, en urbanistisk og en arkitektonisk praksis møtes, overlapper og vikles inn i hverandre. 

Prosjektet samarbeider med pågående lokale initiativer som blant annet teateret Kloden og involverer lokale elever både i utviklingsprosessen, i avviklingsprosessen og som publikum.

Ashvin Neel Jeyananthan, Staffan Andersson og Trond Solberg installerer utstilling på Økern

Om HOW

HOW er en praksis mellom individuelle kropper, den kollektive kroppen disse utgjør, trevirke og byrommet. 

HOW består av kontinuerlige mikro forhandlinger mellom mennesker, materialer, fysiske krefter og rom i tid, slik produksjonen av et byrom også kontinuerlig forhandles på mikro- og makroplan.

HOW videreutvikler metodikken for kollektiv og skapende research fra Mia Habib Productions prosjekt How to die - Inopiné (2019–) som bla. er blitt gjennomført ved Arkitekthøgskolen i Umeå, Iceland Art Academy, Kunsthøgskolen i Oslo og Lund universitet. 

How to die - Inopiné ble i 2022 nominert til Hedda pris i kategorien årets beste danseforestilling. 

HOW gjennomføres i samarbeid med Kloden teater.